31 Mayıs 2007 Perşembe

Science des rêves, La (The Science of Sleep)


Eternal Sunhine of the Spotless Mind'ın arkasındaki dehalardan biri olan Michel Gondry'nin yeni filmi. Her iki filmin tarzları benzese de Science of Sleep'te (SoS) belirsizlik ögesi ve karakterlerin gel-gitleri daha bir ön plana çıkarılmış. Esas oğlanımız Stephane, sıkıcı bir işte çalışmakta, yan komşusunun güzel arkadaşı Zoé'ye âşık olduğunu zannetmektedir. Ancak yan komşusu annesinin kiracısıdır. Annesinden "zalim evsahibesi" diye bahsedilince, yan tarafta oturduğunu ve aslında ev sahibelerinin oğlu olduğunu gizlemeye karar verir. Komşular gerçeği çok geçmeden anlarlar ama bozuntuya vermezler. Bu arada Stephane'ın duyguları da yön değiştirecek, Zoé'den güzel komşusu Stephanie'ye kayacaktır. Ancak Stephane'ın çok önemli bir sorunu vardır: Rüyalarıyla gerçekler arasındaki çizgi çok belirgin değildir. Uyurgezerliği de aşmış, "uyuryaşarlığa" doğru emin adımlarla gitmektedir. Bütün bunlara kendisinin, Stephanie'nin ve annesinin duygusal çekincelerini ve gel-gitlerini ekleyin, üzerine rüya sosu dökün, işte karşınızda SoS.

Oyunculuk açısından Gael García Bernal ve Charlotte Gainsbourg, üzerlerine düşeni fazlasıyla yerine getiriyorlar. Filmin en şenlikli karakteri Guy'ı canlandıran Alain Chabat ise bence filmdeki en iyi yardımcı oyuncu ve filmdeki mizah unsurunu büyük ölçüde (ve başarıyla) sırtlayan isim. Filmin en sevdiğim yönü ise "Stephane'ın kafasının içi" çekimleriydi. Hem güzel düşünülmüş ve komiktiler, hem de "bir ben var benim içimde, benden öte, benden ziyade" modeli çok hoşuma gitti.

Kısacası, Michel Gondry'nin bu filmi de izlenmesi gereken bir yapıt. Eternal Sunshine of the Spotless Mind gibi bir şaheser, bir klasik değil belki ama hoş konusu, iyi oyunculuğu, içten rejisi ve muallakta bırakılan finaliyle (-ki genellikle böyle filmleri pek sevmem) çok ama çok hoşuma gitti. İzleyin. Bakalım Stephane ve Stephanie, sizin hayal gücünüze göre bir araya mı gelecekler, yoksa ayrılacaklar mı?

Hiç yorum yok: